Controlling en accountancy zijn twee benamingen voor vaktermen. De mensen die binnen deze twee werkvelden werken, worden een controller en een accountant genoemd.

Het zijn beiden deskundigen op financieel gebied. Voor een groot deel hebben ze dezelfde theoretische achtergrond, maar hun rollen binnen een organisatie zijn heel verschillend.

Accountancy is meer naar buiten en op organisaties gericht. Controlling is intern gericht.

Accountancy

Accountancy is een Engelse vakterm. Het is een financiële vakterm voor accountants. Let op: een accountant is niet hetzelfde als een boekhouder.

De accountant onderzoekt beroepsmatig jaarrekeningen, stelt jaarstukken op en geeft financieel advies. Daarnaast houden ze zich bezig met verzamelen, controleren en analyseren van rapportages over gegevens.

Hierbij kan het gaan om een groot bedrijf, een overheid of juist een klein bedrijf. De accountant kijkt binnen bij de financiële kant van een bedrijf en adviseert hierover. Dit kan zowel positief als negatief zijn.

Vind direct een freelancer bij u in de buurt, voor al uw opdrachten.

Controlling

Binnen het vakgebied control houdt iemand zich tevens bezig met het verzamelen, ordenen, analyseren en rapporteren van veelal financiële informatie.

De zogenoemde controller is verantwoordelijk voor het gehele proces rondom planning en control binnen een onderneming. Het is een bedrijfseconomische onderzoeker die toeziet op de ondernomen activiteiten.

Hier adviseert de controller het management van het bedrijf over. Tegelijkertijd ondersteunt de controller het management bij het besturen van een onderneming.

Verschillen accountant en controller

De werkzaamheden van een controller en accountant lijken erg overeen te komen. Toch zitten er wel degelijk verschillen in deze beroepen.

Zo is de controller een financieel specialist bij een bedrijf, de accountant is meer een consultant. Dit wil zeggen dat de accountant meer adviesgericht is.

Het grootste verschil is dat een controller intern gericht is bij een organisatie, een accountant juist extern gericht. Daarnaast heeft de controller veel vaste contacten, is deze bedrijfskundiger en een generalist.

De accountant is economischer, heeft kortdurende contacten en is een specialist die werkzaam is bij een accountancykantoor.