Freelance boekhouder gezocht?
Je kunt ervoor kiezen om de administratie van je bedrijf te laten uitbesteden. Dit kun je laten doen door een boekhouder.

Die doet de administratie van een onderneming of zelfstandige. Dit wordt ook wel de boekhouding genoemd.

De onderneming kan uit één persoon bestaan of uit meerdere. De boekhouder doet vaak voor meerdere ondernemingen de boekhouding. Wat doet een boekhouder precies? En wat is het voordeel?

Waarom een boekhouder?

Er wordt over het algemeen veel naar een boekhouder gezocht. Er kunnen verschillende redenen zijn om je administratie te laten uitbesteden.

Bijvoorbeeld te weinig kennis, tijd of door de grootte van de onderneming. Daarnaast zijn het over het algemeen geen werkzaamheden waar ondernemers naar uitkijken.

De boekhouder expert kan de boekhouding zo optimaal mogelijk inrichten en je bijstaan voor belastingzaken, zoals aangifte BTW, belastingaangifte, loonadministratie en jaarrekeningen.

Door een boekhouder in te schakelen kan je voorkomen dat je in de problemen komt met de belastingdienst en het, in het ergste geval, uitloopt tot een faillissement. De boekhouder kan tevens advies geven over de voortgang van het bedrijf.

Vind direct een freelancer bij u in de buurt, voor al uw opdrachten.

Verschil accountant en boekhouder

Boekhouding is een vrij beroep. Dit betekent dat iedereen zich boekhouder kan noemen. Hiervoor hoeft iemand geen opleiding of diploma’s te hebben.

Een accountant heeft een beschermde titel. Het grootste verschil zit in de werkzaamheden van de twee beroepen. Accountants hebben een controlerende en adviserende rol en zijn heel geschikt als sparringpartner.

Zij richten de administratie in en controleren deze. Boekhouders onderhouden deze slechts. De boekhouder verzamelt de spullen die de ondernemer aanlevert en voegt deze vervolgens samen.

Naast het verschil in werkzaamheden zijn er ook verschillen in opleiding, aansprakelijkheid, kosten en bevoegdheden.

Zelf eindverantwoordelijk voor je boekhouding

Indien ervoor gekozen wordt om de administratie door de boekhouder te laten doen, is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor de boekhouding.

De boekhouding moet wel kloppen, maar de boekhouder hoeft geen verklaring af te leggen met betrekking tot de betrouwbaarheid. Een accountant doet dit wel.

De kwaliteit van boekhouders lopen uiteen. Er zijn een aantal organisaties die de kwaliteit van de werkzaamheden willen waarborgen.

Een boekhouder kan zich hierbij aansluiten, maar zal wel een aantal eisen moeten voldoen. Voor een kwalitatief goede boekhouder kun je contact zoeken met een dergelijke organisatie.

Andere voordelen

De tijd die je niet in administreren hoeft te steken en dus overhoudt, kun je besteden aan andere belangrijke werkzaamheden. Een boekhouder is over het algemeen een stuk goedkoper dan een accountant.

De boekhouder heeft een goedkoper uurtarief. De accountant is opgeleid voor de werkzaamheden en zal een hoger tarief vragen. Daarnaast verdien je de kosten die je voor een boekhouder maakt, over het algemeen weer terug.

Als je nog meer wilt besparen, kun je ook een deel van de administratie zelf doen. Door een boekhoudprogramma kun je zelf facturen en bonnen inboeken. De boekhouder kan dit inzien en waar nodig aanpassen.