Huis schoonmaken

Schoonmaken of reinigen is het weghalen van vuil en viezigheid in huis of in een openbare ruimte. Het schoonmaken van je huis komt de hygiëne te goede en zorgt ervoor dat je huis leefbaar blijft.

Daarnaast zorgt het ervoor dat je huis lekker schoon en fris ruikt en aanvoelt. Wat zijn nog meer redenen om het huis schoon te maken en op welke manieren kun je dit goed doen?

Waarom je huis schoonmaken?

In je eigen huis is het belangrijk om je op je gemak te voelen. Wanneer een leefomgeving als vies wordt ervaren, kan het zijn dat iemand zich niet prettig en zelfs vies voelt.

Het ander doel van schoonmaken kan zijn dat bepaalde viezigheid onhandig is. Bijvoorbeeld wanneer een tafel plakkerig is of als er kruimels liggen.

Het staat niet netjes, het ruikt of is ongezond, bijvoorbeeld wanneer er schimmels ontstaan. Het weghalen van bacteriën en het voorkomen van infecties kan tevens een motief zijn om je huis schoon te maken.

Vind direct een freelancer bij u in de buurt, voor al uw opdrachten.

Schoonmaken in huis

Het schoonmaken van je huis wordt ook wel de huishouding genoemd. Het gaat hierbij voornamelijk om het reinigen van verschillende ruimtes en meubels. Bijvoorbeeld de woon-, bad- en slaapkamer. Hier kunnen verschillende werkzaamheden onder worden verstaan:

  • Afstoffen van bijvoorbeeld meubels en andere oppervlakken
  • Afwassen van borden, kopjes, glazen en dergelijke
  • Stofzuigen van alle ruimtes
  • Dweilen van de vloeren
  • Wassen van alle kleding
  • Reinigen van sanitair, waaronder het toilet
  • Wassen van de ramen

Schoonmaakmiddelen

Welke schoonmaakmiddelen je gebruikt, is afhankelijk van wat je gaat reinigen. Over het algemeen wordt allesreiniger veel gebruikt in combinatie met een (wegwerp) doekje.

Dit schoonmaakmiddel is geschikt voor de meeste materialen en oppervlakken. Deze is ook verkrijgbaar in de vorm van een spray. Kijk voor het juiste gebruik op de verpakking van het product.

Voor de afwas kan een speciaal (ontvettend) afwasmiddel gebruikt worden. Deze ontvet en geeft onder andere de glazen weer een mooie glans. Schoonmaakmiddelen zijn verkrijgbaar bij de drogist of in de supermarkt.

Het reinigen

Voor het reinigen van het toilet kan een bleekmiddel of wc-reiniger gebruikt worden. Deze bleekt en dood bacteriën.

Onthoud dat bij het schoonmaken van de wc en het wasbakje het onhygiënisch is om een doekje te gebruiken. Hier komen veel bacteriën op te zitten.

Voor alle overige en vlakke oppervlakken kan er allesreiniger gebruikt worden. Voeg hiervoor een scheutje aan een emmer water toe. Deze kan ook gebruikt worden voor het dweilen.

Er is ook speciaal schoonmaakmiddel te koop voor het reinigen van bijvoorbeeld laminaat of andere vloeren. Voor het afstoffen is het handig om een speciale stoffer of een licht vochtige doek te gebruiken.