Een organisatie met één of meer werknemers is verplicht om een salarisadministratie bij te houden.

Als je binnen je bedrijf personeel in loondienst hebt, is het belangrijk om de administratie van loon goed bij te houden. De belastingdienst heeft op deze manier inzicht over de gegevens en de loonbetalingen van medewerkers.

Wat is loonadministratie precies en door wie wordt het gedaan? En welke voordelen heeft het om salarisadministratie uit te besteden?

Wat is salarisadministratie?

Onder het administreren van loon vallen verschillende berekeningen en formulieren. Bijvoorbeeld de loonstrook, jaaropgave en de loonstaat.

Aan de hand van de formulieren wordt het verschuldigde bedrag berekend. Hierbij moet er tevens rekening gehouden worden met onkostenvergoedingen, afdrachtsverminderingen, eindheffingen en dergelijke.

De salarisadministratie moet zeven jaar bewaard worden. De salarisadministrateur zorgt ervoor dat de medewerkers binnen een organisatie op tijd en correct worden uitbetaald.

Dit vergt een nauwkeurige administratie. Mede omdat de loonbelastingen en overige afdrachten worden overgemaakt aan de overheid.

Vind direct een freelancer bij u in de buurt, voor al uw opdrachten.

Salarisadministratie uitbesteden, wat betekent het?

Het opzetten van een loonadministratie kan aardig lastig zijn, zeker voor de startende ondernemer. Hierbij heb je drie keuzes; je kunt zelf de administratie bijhouden, uitbesteden of payrollen.

Payrollen betekent dat het personeelsbestand over wordt genomen en de payroller de werknemers in dienst neemt. Het uitbesteden van salarisadministratie kan zo zijn voordelen hebben.

Je bent er bijvoorbeeld geen tijd meer aan kwijt, hoeft je niet meer te verdiepen in de regels die erbij komen kijken en laat het over aan mensen die er verstand aan hebben.

Dit vermindert ook de financiële risico’s. Lastige vragen kunnen door de salarisadministrateur beantwoord worden.

Wanneer salarisadministratie uitbesteden?

Bij een groot bedrijf is het vanzelfsprekend dat er een salarisadministrateur in dienst is. Heb je een kleine onderneming met weinig kennis?

Dan is het verstandig om de loonadministratie uit te besteden. Je kunt je dan focussen op het bedrijf. Als je een klein bedrijf hebt met een gemakkelijke loonadministratie, dan kun je erover denken om zelf de administratie uit te voeren.

Bij het uitbesteden is het raadzaam om goed af te stemmen welke werkzaamheden het desbetreffende bedrijf verricht en wat er van jezelf wordt verwacht.