Freelancers aannemen: hoe werkt dat?

freelancers aannemen

Het kan als opdrachtgever soms lastig zijn om de juiste freelancer te vinden en aan te nemen. Vaak heb je het als opdrachtgever te druk om je hier goed op te focussen en je goed in te lezen. Daarnaast wil je natuurlijk wel de kwaliteit bieden die je gewend bent om te geven en wat ook van je verwacht wordt. Dit kan het proces om een freelancer aan te nemen behoorlijk lastig maken.

Je kunt dan ook besluiten om binnen je netwerk te kijken naar geschikte freelancers. Echter is dit een tijdrovend proces en is het nog maar de vraag of je uiteindelijk ook met de beste kandidaat komt te werken. Een veel handigere en snellere manier is om freelancers te zoeken bij de verschillende diensten die ondernemers en freelancers samen brengen, de zogenoemde banenmarkten. Deze diensten maken het voor beide partijen zo eenvoudig mogelijk om snel de geschikte kandidaat te vinden. Dit maakt het proces om een goede freelancer te vinden veel sneller.

Zo kun je onder andere een aantal criteria aangeven waarop je de zoekresultaten wilt filteren.
Dit maakt dat je bijvoorbeeld een freelancer kan zoeken die binnen je eigen regio werkzaam is. Ook kun je de freelancers selecteren op basis van ervaring of opleiding. Dit zorgt er voor dat je veel sneller een goede selectie kunt maken van mogelijk geschikte kandidaten. Dit versnelt het proces om een geschikte freelancer te vinden al enorm.

Een andere manier om de geschikte freelancers aan te nemen is om zelf een opdracht te plaatsen op de banenmarkten. Hierbij plaats je een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van wat de opdracht precies inhoudt. Daarnaast kun je aangeven wat je precies voor kandidaat zoekt en is het mogelijk om wat over je eigen bedrijf te melden. Freelancers die op zoek zijn naar een nieuwe opdracht kunnen hier niet alleen op reageren. De meeste diensten zorgen er ook voor dat jouw opdracht direct aankomt bij de freelancers die zich specifiek voor het soort opdracht willen inzetten. Zo wordt op een snelle manier de geïnteresseerde freelancer geïnformeerd over een nieuwe opdracht.

De freelancer kan hierop besluiten om zich in te schrijven voor de opdracht. Uiteraard gaat dit gepaard met een motivatie en wordt het CV meegestuurd. Doordat de freelancer van te voren aan heeft gegeven voor specifieke opdrachten te willen worden ingehuurd maak je hiermee al een zeer snelle selectie met kandidaten die geïnteresseerd en gemotiveerd zijn om de werkzaamheden tot een goed einde te brengen. De kans om een geslaagde match te vinden wordt hiermee ernstig vergroot.

Bij het aannemen van een freelancer zit je niet aan veel verplichtingen vast
Het enige waar je wel voor moet zorgen is dat de freelancer voor de betaalde uren betaald krijgt. In tegenstelling tot het aannemen van vast personeel, heb je bij het aannemen van een freelancer niet te maken met sociale voorzieningen en het zorg dragen voor verzekeringen. Ook maak je geen kosten als de freelancer ziek is, de freelancer maakt dan ook geen uren en hoeft niet betaald te worden.

Wel kunnen er kosten aan verbonden zijn bij het inschakelen van een uitzendbureau, bemiddelaar of banenmarkt. Deze bedrijven verdienen aan de dienst de ze jou als opdrachtgever bieden. Zo kan het zijn dat je dient te betalen voor het plaatsen van een opdracht. Andere diensten willen betaald worden als je een freelancer gevonden hebt en deze freelancer een aantal uren voor je heeft gewerkt.

Een andere mogelijkheid is dat de freelancer bij een payroll bedrijf is aangesloten. Dit bedrijf neemt dan alle taken over die een werkgever normaliter heeft. Uiteraard dien je wel zelf het salaris te betalen van de freelancer. Echter biedt een dergelijk payroll bedrijf zijn diensten ook niet voor niets aan. Vaak komt er dan ook een percentage per gewerkt uur bovenop het salaris van de freelancer om zo het payroll bedrijf te betalen. In overleg kun je beslissen of de freelancer zelf nog wat van deze kosten op zich neemt.

Een ander belangrijk gegeven is of de freelancer een VAR verklaring kan overleggen
Ook dit moet je goed in de gaten houden als je een freelancer aanneemt. Deze verklaring arbeidsrelatie (VAR) schept duidelijkheid of je als opdrachtgever loonheffing dient te moeten inhouden. Dit is namelijk bij de meeste freelancers niet het geval. Daarnaast is het door middel van deze VAR verklaring ook voor de belastingdienst duidelijk dat het dienstverband van korte duur is en geen verkapt dienstverband. Als de belastingdienst namelijk besluit dat het wel een verkapt dienstverband is, bijvoorbeeld omdat je voor langere tijd telkens de zelfde freelancer inhuurt, kan het zijn dat zij een naheffing toesturen. Daarnaast kan het zijn dat je de freelancer dan alsnog in vaste dienst moet nemen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en door middel van de VAR verklaring is het van te voren voor iedereen duidelijk wat voor soort verband opdrachtgever en freelancer aan gaan. Ook de belastingdienst dient zich hier aan te houden.

Het ziet er naar uit dat per 1 april 2016 de VAR verklaring gaat verdwijnen
Het is voor freelancers dan niet meer mogelijk een deze verklaring aan te vragen. Ook kun je na deze datum dus niet meer de verklaring overleggen om zo duidelijkheid te scheppen over het soort dienstverband dat je aangaat. De belastingdienst heeft nog wel een overgangsregeling getroffen. Na 1 april dien je gebruik te maken van overeenkomsten die de belastingdienst heeft opgesteld. Ook hierin wordt duidelijk aangegeven over wat voor soort dienstverband het gaat en is het van begin af aan duidelijk dat het om een freelancer gaat. Dit voorkomt ook onduidelijkheden achteraf.

Freelancers aannemen kan dus vrij tijdrovend zijn als je zelf actief op zoek gaat. Echter zijn er tegenwoordig zoveel andere manieren om een geschikte freelancer te vinden, dat dit vaak niet meer nodig is. Het meest voor de hand liggende is dan ook dat je als opdrachtgever gebruik maakt van de zogenoemde banenmarkten. Dit is vooral een handige keuze omdat je de freelancers kan selecteren op basis van je eigen criteria, waaronder ervaring, opleiding of CV. Ook kun je de freelancers filteren op basis van regio. Dit is een handige functie wanneer de freelancer daadwerkelijk op locatie werkzaamheden moet verrichten. Het is dan immers handiger dat de freelancer dicht in de buurt woont, zodat hij of zij niet meer onnodig hoge vervoerskosten zit opgescheept.

Een ander voordeel wat de banenmarkten je bieden is dat je ook zelf actief op zoek kunt gaan door het plaatsen van je eigen opdracht. Hierbij geef je zelf aan wat je zoekt in de freelancer en wat de aard van de werkzaamheden is die je biedt. De freelancer wordt hiervan op de hoogte gesteld en kan er dan voor kiezen om te reageren. Dit zorgt er voor dat je met gemotiveerde freelancers te maken hebt die zich ook actief voor je bedrijf in willen zetten. Dat is eigenlijk waar iedere opdrachtgever naar zoekt.

Het aannemen van een freelancer zelf kost meestal de minste moeite, aangezien beide partijen er uit willen komen en elkaar ook nodig hebben. Vooral het proces voordat je een geschikte freelancer hebt gevonden is tegenwoordig veel gemakkelijker. Dit zorgt er voor dat je sneller de juiste kandidaat hebt gevonden. Hierdoor kun je je weer richten op je eigen werkzaamheden en je eigen bedrijf verder helpen.

Je las een blog artikel van FSP.

Heeft u vragen? Contact opnemen mag altijd

Wat u ook kunt doen, is doorklikken naar andere artikelen, zoals:

Wil je direct aan de slag?

Doe een gratis aanvraag en kom in contact met een freelancer. Of ga aan de slag als freelancer en kom in contact met nieuwe cliënten.