De wereld staat nooit stil, er is altijd ontwikkeling. Dat geldt ook voor de arbeidsmarkt. Vroeger kenden we eigenlijk alleen maar vaste contracten. Mensen werkten 40 uur per week voor hetzelfde bedrijf, voerden over het algemeen steeds dezelfde werkzaamheden uit, en kennis bleef vooral op één plek, bij één persoon. Maar tijden veranderen. Mensen willen tegenwoordig een betere balans tussen werk en privé. Ook is er behoefte aan meer flexibiliteit wat betreft de invulling van arbeid.
Daarom gaan steeds meer mensen over op het werken op freelancebasis, of beginnen ze hun eigen onderneming als ZZP’er. Het staat vast dat het nieuwe werken een ontwikkeling is die als bedrijf niet te negeren valt. Lees hier wat de voordelen zijn van het inhuren van freelancers en ZZP’ers.
Het verschil tussen freelancers en ZZP’ers
Allereerst is het verstandig om te bekijken wat de begrippen freelancer en ZZP’er nou precies inhouden. In wezen is er weinig verschil, maar om het allemaal duidelijk te houden is het handig om een onderscheid te maken. ZZP’er staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Dit is een ondernemer met een eenmanszaak, oftewel iemand die ‘voor zichzelf begonnen is’. Een ZZP’er kan vanuit huis werken maar heeft soms ook een eigen apart filiaal. Het bedrijf van een ZZP’er kan dus veel overeenkomst vertonen met een bedrijf waar meerdere personen werken. Een freelancer werkt ook vanuit zichzelf en valt daarom meestal in de categorie ZZP’er. Echter, andersom is het niet altijd het geval. Een kapper bijvoorbeeld is een ZZP’er, maar duidelijk geen freelancer. Vaak kunnen de termen wel door elkaar worden gebruikt. Deels ligt het ook aan welke term gebruikelijker is in een bepaalde branche. Om het helder te houden wordt in dit artikel vooral over ZZP’ers gesproken.
Werk uit handen geven aan een professional
Stel je voor: als bedrijf ben je op zoek naar een professionele invulling van een bepaalde positie. Er is op een bepaalde afdeling iemand nodig, maar je hebt geen zin om een uitgebreide sollicitatieprocedure te ondernemen om iemand in vaste loondienst te krijgen. Je wilt dat je gewoon iemand kunt inhuren, voor korte of lange tijd, die kennis van zaken heeft. Een ZZP’er is hierbij de ideale keuze. Je bent een stuk minder tijd kwijt aan het managen of het inwerken van de werknemer. De ZZP’er weet namelijk door zijn expertise al na een korte briefing precies wat er gedaan moet worden. Hij kent zijn grenzen en kan deze ook aan jou aangeven. Misschien wel belangrijker: hij weet zijn verplichtingen en zal dus niet zijn taken afschuiven op een ander, wat bij andere werknemers soms wel het geval is.
Specialistische kennis op elk gebied
In welke sector of op welke afdeling er ook iemand nodig is, er is altijd wel een ZZP’er op de markt te vinden. Ook hier geldt weer: waarom veel moeite stoppen in het identificeren van de juiste werknemer voor vaste dienst, als er al genoeg mensen zijn die klaar staan om het werk voor je op te knappen? Doordat zelfstandig ondernemen tegenwoordig zo populair is, is er voor elke vraag wel een ZZP’er die het antwoord weet. Door een ZZP’er profiteer je van specialistische kennis, aangezien de ondernemer vaak al jaren meedraait in de branche.
Een betaalbaar alternatief voor vaste dienst
Is een ZZP’er goedkoper dan iemand met een vast contract? Het is maar hoe je het bekijkt. Over het algemeen vragen ZZP’ers een iets hoger uurtarief dan een vaste werknemer. Ze hebben dan ook de vrijheid om voor zichzelf een prijs vast te stellen. Maar er zijn ook een aantal redenen te bedenken waarom een ZZP’er goedkoper is. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat een ZZP’er waarschijnlijk weinig materiële kosten heeft? Een ZZP’er heeft vaak geen groot kantoorpand nodig, aangezien er op locatie wordt gewerkt. Ook zijn er geen overige personeelskosten, het is immers een eenmansbedrijf. Zo betaal je de ZZP’er alleen voor de werkzaamheden die hij bij jou uitvoert. Een prijs-kwaliteitsverhouding waar menig vaste werknemer niet aan kan tippen.
Flexibiliteit ten top
Een ander groot pluspunt van een ZZP’er zit in de flexibiliteit. Dat is eigenlijk ook waar het nieuwe werken voor staat: een soepele insteek. Ook jij als opdrachtgever kan profiteren van deze flexibiliteit. Je kunt een ZZP’er bijvoorbeeld meerdere taken laten uitvoeren, die normaal gesproken onder verschillende functies zouden vallen. Het is natuurlijk wel belangrijk om van tevoren af te spreken wat wel en wat niet van de ZZP’er wordt verwacht, maar over het algemeen loopt dat wel los. Daarnaast is het voordeel van ZZP’ers dat je ze slechts voor een periode kan inhuren. Als je bijvoorbeeld weet dat je bedrijf iedere zomer een piekperiode heeft, kan er in plaats van uitzendkrachten voor ZZP’ers worden gekozen. De nodige specialistische kennis voor een korte periode, het is flexibiliteit ten top.
Vervanging tijdens ziekte of zwangerschapsverlof
Dit punt komt deels overeen met het vorige. Als er een collega met zwangerschapsverlof gaat, valt er voor een zekere periode een gat in het werknemersbestand. Ook wordt het steeds gebruikelijker dat niet alleen de moeders, maar ook de vaders een langere periode vrij nemen. Om dit op te vangen, is het slim om voor een tijdelijke oplossing te gaan. Doordat de duur van zwangerschapsverlof meestal vaststaat, kun je van tevoren al op zoek gaan naar een ZZP’er. En wat doe je in het geval dat er een werknemer voor langere tijd wegens ziekte of andere omstandigheden niet op het werk kan komen? Als je samen afspreekt wat de verwachtingen zijn qua voortzetting, dan komt niemand voor verrassingen te staan. In de tussentijd schakel je de hulp van een ZZP’er in. Zonder gedoe of een lange inwerkperiode, een ZZP’er is een meerwaarde voor het team.
Het belang van de kleine lettertjes
Om optimaal gebruik te maken van de diensten van een ZZP’er is het cruciaal dat alle partijen weten waar ze aan toe zijn. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat een ZZP’er echt als zelfstandige aan de gang gaat. Als het blijkt dat er sprake is van zogenaamde schijnzelfstandigheid, kunnen zowel opdrachtgever als opdrachtnemer nare fiscale verrassingen verwachten. Niet alleen op het gebied van belasting zijn de details belangrijk. Het staat natuurlijk voorop dat alle partijen van elkaar weten wat de verwachtingen zijn, welke werkzaamheden er uitgevoerd dienen te worden, et cetera. Om alles succesvol te laten verlopen, is het aan te raden om een goed contract op te stellen. Op internet vind je daar handige modelcontracten voor.
Ervaar het nieuwe werken zelf
Het nieuwe werken, het is een ontwikkeling op de arbeidsmarkt waar we vanaf nu echt rekening mee moeten houden. Het aantal vaste contracten vermindert, het aantal flexibele werkplekken neemt toe. Je ziet het al om je heen en je krijgt het mee van de media: de negen-tot-vijf-mentaliteit is steeds minder van deze tijd. Mensen beginnen steeds vaker als freelancer of ZZP’er en nemen op die manier hun kennis en expertise mee naar diverse bedrijven. Zo worden we er met zijn allen slimmer en flexibeler op. ZZP’ers gaan op een zelfstandige en professionele manier om met de invulling van hun taken, ze leveren een goede prijs-kwaliteitverhouding, en het voordeel is dat je ze slechts voor korte tijd hoeft aan te nemen. Het belangrijke is echter wel dat alle partijen altijd zeker zijn van wat er verwacht wordt. Zo komt het nieuwe werken het beste tot zijn recht.