Hoe vind je een freelancer?

hoe vind ik een freelancer

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP) heb je veel vrijheid en beschik je over veel flexibiliteit. Niet alleen tijdens je werkzaam heden, maar ook bij het uitkiezen van je opdrachten. Echter ga je er wel vaak van uit om opdrachten aan te nemen die je in je eentje uit kunt voeren. Om de vrijheid en flexibiliteit van een zzp’er nog te vergroten kun je op zoek gaan naar een freelancer. Op die manier kun je grotere en andere opdrachten aannemen en deze toch tot een goed einde brengen. Maar hoe vind je een freelancer? Waar kom je in contact met deze ondernemers en hoe weet ik of ik de juiste freelancer inhuur?

Wat is een freelancer?
Een freelancer is iemand die zich voor korte tijd inzet voor je bedrijf. Er is bij een freelancer dan ook geen sprake van een contract of verbintenis voor langere tijd. Je betaalt de freelancer alleen voor de gewerkte uren. Daarnaast hoef je de freelancer ook niet vaker van werk te voorzien en kan het ook bij een eenmalig contact blijven.

Bijkomend voordeel voor de zzp’er in dit geval is dat je het personeel dus niet in loondienst hebt en hier ook niets voor hoeft af te dragen. Dit maakt dat je als zzp’er toch de vrijheid behoudt, maar toch andere en grotere opdracht aan kunt nemen.

Het vinden van een goede freelancer is niet altijd eenvoudig.
Het is van belang dat de freelancer gelijk mee kan bij het uitvoeren van de opdracht. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat de freelance werkzaamheden van goede kwaliteit levert, omdat het toch je eigen bedrijf aan gaat. Er zijn dan ook een aantal verschillende diensten waar je gebruik van kan maken. Vooral online zijn er veel geschikte diensten te vinden die je in contact kunnen brengen met de juiste freelancer.

Het is onder andere mogelijk om de aangeboden freelancers te selecteren en filteren op basis van CV. Op die manier heb je een handig overzicht van alle werkzaamheden die de freelancer in het verleden heeft verricht. Ook over het aantal jaren ervaring verkrijg je zo de nodige informatie aan de hand van het CV. Daarnaast kun je al veel over de freelancer zelf zeggen aan de hand van het CV. Bijvoorbeeld of deze goed is opgesteld en netjes verzorgd is. Op die manier krijg je snel een indruk van de freelancer en kun je contact opnemen met de freelancer.

Ook kun je er op letten of de freelancer al een eigen identiteit heeft opgebouwd. Je hebt als opdrachtgever niet alleen moeite om een freelancer te vinden, ook de freelancer moet alles in het werk stellen om opdrachten te vinden. De meeste freelancers zorgen dan ook voor een eigen identiteit die helder, duidelijk en goed te vinden is. 

Daarnaast kun je bij de meeste diensten ook zelf een opdracht plaatsen:
Je geeft hierbij aan wat de opdracht in houdt, waar jij zelf als opdrachtgever voor staat en wat je precies zoekt in de freelancer. Hierop kunnen de freelancers reageren. Het is hierbij van belang dat je als opdrachtgever op gedetailleerde wijze kenbaar maakt wat je precies zoekt en wat de opdracht precies inhoudt. Dit maakt het voor de freelancer eenvoudiger om te kunnen bepalen of hij of zij hier geschikt voor is.

Dit is ook een zeer handige manier om snel het aantal freelancers te kunnen filteren. Daarnaast heb je ook te maken met freelancers die specifiek op jouw opdracht hebben gezocht en zich hier in kunnen vinden en voor willen inzetten. Dit schept al gelijk meer vertrouwen in een goede samenwerking. Ook is de kans hierdoor groter dat je een ervaren freelancer vindt die de werkzaamheden op een goede manier invult, waardoor je als bedrijf de kwaliteit kunt garanderen.

Ook kunnen de freelancers van te voren aangeven voor welke opdrachten zij het meeste geïnteresseerd zijn:
Als je als opdrachtgever dan een opdracht plaatst die aan die omschrijving voldoet ontvangt de freelancer automatisch een notificatie. Dit zorgt er voor dat de freelancer niet eindeloos hoeft te zoeken tussen allerlei opdrachten waar hij of zij niet in is geïnteresseerd. Daarnaast bereik je als opdrachtgever sneller de geïnteresseerde freelancers. Hierop kunnen zij besluiten zich aan te melden voor deze opdracht. Het is voor jou als opdrachtgever daarna eenvoudig om de freelancers te selecteren, bijvoorbeeld op basis van voorkomen, CV of werkervaring. Dit zorgt er voor dat je op een snellere en betere manier de juiste keuze kan maken om de juiste freelancer te vinden. Zo breng je ook de opdrachten tot een goed einde die je niet alleen af kan.

De meeste diensten bieden ook een zogenoemde ID, CV en VAR check aan. Dit is voor jou als opdrachtgever ook een handig hulpmiddel om snel de geschikte freelancer te vinden. Hierdoor wordt de kwaliteit gegarandeerd van de freelancer waar je mee te maken hebt. Ook kun je er voor kiezen om alleen te zoeken naar freelancers die deze check hebben laten doen. Zo weet je precies met wie je te maken hebt.

Een andere manier om snel de geschikte freelancer te vinden is het waarderingssysteem:
Er zijn namelijk ook diensten waarbij je achteraf een waardering kunt geven over de freelancer. Een freelancer die dus voor langere tijd de opdrachten op een juiste manier verricht ontvangt hierdoor een hoger waarderingscijfer. Ook tijdens je zoektocht naar de geschikte freelancer kun je dit als zoekcriterium aanwijzen. Hierop komt de freelancer die het meest gewaardeerd door andere opdrachtgevers als eerste naar boven. Op die manier kom je ook sneller tot de juiste kandidaat en kun je weer verder met hetgeen je als zzp’er bent begonnen, het uitvoeren van leuke en interessante werkzaamheden.

Een andere manier om de freelancers te selecteren is op basis van offerte:
De meeste diensten bieden ook een functie aan waarbij de freelancer kan reageren op de opdracht en hierbij ook een offerte aanbiedt. Hierdoor kun je gelijk zien of de verwachtingen van de freelancer wel goed aansluiten bij de opdracht die je aanbiedt. Uiteraard staat het je vrij om over de offerte te onderhandelen. Echter is het misschien zinvoller om gelijk naar een andere freelancer te kijken als de verwachtingen te ver uit elkaar liggen. Hierdoor versnel je het proces om de juiste freelancer te vinden en houd je ook meer tijd over voor je dagelijkse werkzaamheden.

Het is voor de meeste opdrachtgevers dus niet nodig om zelf actief op zoek te gaan naar de geschikte freelancer. Wel kun je altijd kijken of er binnen je eigen netwerk een geschikte kandidaat is te vinden voor het soort opdracht dat je aanbiedt. Echter kun je ook dit gehele proces over laten nemen door de verschillende diensten die freelancers en opdrachtgevers bij elkaar brengt. De enige inspanning die je dan nog moet leveren is het opstellen van een omschrijving voor de opdracht. Hierna kun je rustig afwachten en is het de beurt aan de freelancers. Zij zijn meestal ook veel actiever om opdrachten te vinden.

Nadat een aantal freelancers zich hebben aangemeld kun je op basis van allerlei verschillende criteria zoeken naar de juiste kandidaat. Op die manier ben je minder kwijt tijd aan het zoeken naar freelance personeel en ben je er ook van verzekerd dat je met serieuze freelancers te maken hebt. Dit wordt versterkt door het gegeven dat je ook op CV, ID en zelfs VAR kan selecteren.

Daarnaast kan je er van uit gaan dat de betreffende dienst deze gegevens ook van te voren heeft gecheckt waardoor ze zeer betrouwbaar zijn. Dit neemt heel wat werk uit handen van de opdrachtgever.

Je las een blog artikel van FSP.

Heeft u vragen? Contact opnemen mag altijd

Wat u ook kunt doen, is doorklikken naar andere artikelen, zoals:

Wil je direct aan de slag?

Doe een gratis aanvraag en kom in contact met een freelancer. Of ga aan de slag als freelancer en kom in contact met nieuwe cliënten.