Hoe word ik ZZP’er

Ondernemers die hard werken aan een goed idee

Een vraag die door veel mensen wordt gesteld is: Hoe word ik ZZP’er? Om ZZP’er te worden is er geen specifieke handleiding beschikbaar, wel kunnen wij je de juiste richting op sturen om zo goed mogelijk te kunnen starten als zelfstandige. Door gebruik te maken van deze praktische informatie kom je gemakkelijk meer te weten over het zelfstandige ondernemerschap.

Op deze pagina vind je zoveel mogelijk relevante informatie om te kunnen starten als ZZP’er / freelancer. Ben je opzoek naar een specifiek stuk informatie dan kun je gebruik maken van de handige inhoudsopgave hiernaast om direct te vinden waar je naar opzoek bent

Inhoudsopgave:

Waarom worden mensen ZZP’ers?
De voor en nadelen van ZZP’er zijn
Een ondernemingsplan
Kamer van Koophandel
VAR verklaring
Bedrijfsruimte
Verzekeringen
Financiëring
Administratie

Waarom ZZP’er worden?

Niet iedereen kan begrijpen waarom iemand de risico’s wilt aangaan en zelfstandig wilt zijn. Dit zijn vaak degene die vast in loondienst werken en tevreden zijn met wat ze hebben. Hier is natuurlijk niks mis mee, echter willen sommige toch meer vrijheid in hun leven. Volop met je vak bezig zijn zonder daarbij afhankelijk te moeten zijn van een bedrijf met regeltjes.

Volgens de wet bestaan ZZP’ers (Zelfstandige Zonder Personeel) echter niet. Iemand die ZZP’er wordt start namelijk als privépersoon gewoon een bedrijf op en is dus ondernemer. Het enige wat een ZZP’er niet doet is uitbouwen tot een groot bedrijf met veel personeel. Het zelfstandig werken is een bewuste keuze.

Daarnaast zijn er verschillende soorten ZZP’ers. Sommige zelfstandige werken tijdelijk binnen bedrijven terwijl de ander alleen aan de eigen onderneming werkt. Er starten per jaar ca 100.000 mensen hun eigen onderneming, vanuit verschillende invalshoeken zetten ZZP’ers concepten op. Dit kunnen voormalige werknemers zijn die niet meer werken in loondienstverband omdat ze het beter denken te kunnen, jonge studenten die iets leuks hebben bedacht of mensen in een uitkeringssituatie die besluiten om hun eigen inkomen te genereren.

De voor- en nadelen van ZZP’er zijn

Zoals ieder ander vakgebied zijn er voor- en nadelen. Risico’s die je kunt lopen en voordelen die je kunt gebruiken. Als ZZP’er zijn de risico’s vaak groter dan werken in loonverband. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je inkomen en laat alle “veilige wegen” los. Je creatieve geest zal aan de slag moeten gaan om klanten binnen te halen voor je onderneming. Het is daarom belangrijk om als zelfstandige durf te kunnen tonen, doorzettingsvermogen te hebben, kennis over je vak en te beschikken over een ondernemingsgeest. Dit zijn eigenschappen waarover je zult moeten beschikken.

De voordelen..

Je hebt meer vrijheid: als ZZP’er heb je de vrijheid om je eigen uren te bepalen (flexibele werktijden). Waardoor je meer tijd hebt om andere dingen te kunnen doen;
Werken waar je maar wilt: Afhankelijk van je onderneming kun je werken vanuit huis of vanuit het buitenland en je doet wat je leuk vindt
Fiscale voordelen: Als startende zelfstandige heb je enkele fiscale voordelen en je bepaalt je eigen tarieven

De nadelen..

Onzekerheid: als ZZP’er ben je niet gegarandeerd van constante inkomen. Er zijn periode’s van “droogte” waarbij je niet klus na klus hoeft te verwachten. Dit is natuurlijk afhankelijk van het vakgebied waarin je zit, echter zijn er in ieder vakgebied wel struikelblokken waar je tegenaan zult lopen;
Opdrachten werven / klanten binnenhalen: het is aan jou om klanten binnen te halen. Betreft het nou klanten voor een webwinkel, klusopdrachten voor je klusbedrijf of klanten voor wie je een website kunt maken. Het is geheel aan jou deze binnen te halen en dit lukt niet altijd even goed.
Verzekeringen: een zelfstandige zal zelf zijn verzekeringen moeten afsluiten. Aansprakelijkheidsverzekeringen, verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid enz.
Belasting: als zelfstandige, mits je geen boekhouder hebt ingehuurd zal je zelf ieder kwartaal belasting moeten afdragen en je administratie goed op orde houden.

Een ondernemingsplan

Voordat je besluit om ondernemer te worden is het een goed idee om een kritisch ondernemingsplan te schrijven. Dit hoeft geen ellenlang document te zijn waarin elk facet van je onderneming wordt beschreven maar zorgt wel voor duidelijkheid. Dit plan schrijf je voor jezelf, zodat je weet wat er allemaal bij komt kijken bij het opzetten van een eigen bedrijf. Daarnaast is een ondernemingsplan een sterk middel om anderen te overtuigen van jouw idee en bij het aanvragen van financieringen is het zelf een noodzaak.

In een ondernemingsplan komen je sterke en zwakke punten naar voren, kansen en bedreigingen van de onderneming worden besproken en je maakt een financiële begroting. Door kritisch te zijn in dit plan weet je wat daadwerkelijk haalbaar is, wat niet en wat eventueel meer tijd zal kosten. Nog een voordeel is het kunnen terugkijken, door doelen te stellen in je ondernemingsplan kan je ieder half jaar of kwartaal terugkijken of de gestelde doelen zijn behaald. Waarna je vervolgens weer nieuwe doelen kunt vastleggen om jezelf constant uit te dagen als zelfstandige ondernemer.

Kamer van Koophandel

Om daadwerkelijk te beginnen als ondernemer zal je je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Met een geldig legitimatiebewijs kun je binnenstappen en je inschrijven of gebruik maken van de website van de KvK en het inschrijfformulier invullen. Bij inschrijving geldt een eenmalige inschrijfvergoeding van €50,-. Tegenwoordig krijg je na inschrijving automatisch een BTW- nummer. Deze hoef je dus niet apart aan te vragen bij de Belastingdienst.

Wanneer je een bedrijf start zal je eerst moeten bepalen wat voor rechtsvorm je wilt voor je bedrijf.. ZZP zelf is geen rechtsvorm, daarom schrijven zelfstandige zich vaak in als eenmanszaak maar naast de eenmanszaak zijn er ook nog andere opties beschikbaar.

VAR verklaring (vanaf 2016 opdrachtovereenkomst)

Een VAR verklaring (Verklaring Arbeids Relatie – VAR voor ZZP’er) is een document dat door de Belastingdienst wordt afgegeven. In deze verklaring staat vermeld wat jouw status als zelfstandige is. Een freelancer, ZZP’er of zelfstandig ondernemer is voor de Belastingdienst allemaal hetzelfde. Een VAR- verklaring is echter niet verplicht om te hebben.

Veel opdrachtgevers die ZZP’ers inhuren binnen hun bedrijf vragen echter wel vaak om een VAR. Reden hiervoor is dat opdrachtgevers die ZZP’ers inhuren die beschikken over een VAR gevrijwaard worden van mogelijke aanspraken van de Belastingdienst. Denk hierbij aan loonbelasting en sociale premies. De VAR verklaring geeft namelijk aan dat er sprake is van een zelfstandige opdracht en niet van loondienstverband.

Bedrijfsruimte

De meeste ZZP’ers werken vanuit huis of op locatie van de opdrachtgever. Hierdoor heb je vaak geen bedrijfsruimte nodig. Indien je toch bedrijfsruimte wilt huren zal je hier goed over na moeten denken, zij het de extra (onnodige) kosten wel waard, wat is het bestemmingsplan van de ruimte, wat voor eisen stel je aan de ruimte, kan je de locatie eventueel uitbreiden, valt het onder winkel- of horecaruimte of misschien kantoorruimte? Dit zijn allemaal zaken waarmee je rekening zal moeten houden. Door thuis te werken of eventueel een bedrijfspand in een verzamelgebouw ben je al vele malen goedkoper uit.

Verzekeringen

Als ZZP’er loop je altijd risico’s, deze risico’s kun je echter afdekken door jezelf op tijd en juist te verzekeren. Naast jezelf persoonlijk verzekeren kan het ook handig zijn om bedrijfsverzekeringen af te sluiten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Je bent als ZZP’er namelijk persoonlijk aansprakelijk voor werkzaamheden die door jouw zijn verricht bij een opdrachtgever. Waardoor eventuele claims aardig hoog kunnen oplopen. Nog enkele belangrijke verzekeringen zijn:
Arbeidsongeschiktheidsverzekering;
Pensioen;
Inboedel;
Diefstal;
Beroepsaansprakelijkheid;
Rechtbijstand enz.

Financiering

Sommige zelfstandige hebben kapitaal nodig om hun bedrijf te kunnen starten. Dit kan komen door eventuele bedrijfsruimte die gehuurd moet worden, liquide middelen zoals een busje of misschien wel producten die ingekocht moeten worden. Je kunt als ZZP’er op verschillende manieren aan geld komen. Naast een gedeelte zelf financieren kun je terecht bij banken voor een lening, familie en/of vrienden, leveranciers of particuliere investeerders. Nog een goede optie die de laatste jaren populair zijn geworden zijn de crowdfunding websites zoals kickstarter.com of indiegogo.com.

Administratie

Bij wet ben je als zelfstandige verplicht een financiële administratie bij te houden en deze te bewaren. Alles wat op papier of elektronisch wordt vastgelegd dien je minimaal 7 jaar lang te bewaren als ondernemer. In deze administratie moet te zien zijn hoeveel BTW je moet afdragen aan de Belastingdienst, door de facturen die je uitschrijft en gelden die je ontvangt bij te houden, samen met uitgaven en ontvangsten en het privégebruik van goederen. Om deze last te verlichten schakelen veel zelfstandige een boekhouder in om de financiële administratie op zich te nemen.

Je las een blog artikel van FSP.

Heeft u vragen? Contact opnemen mag altijd

Wat u ook kunt doen, is doorklikken naar andere artikelen, zoals:

Wil je direct aan de slag?

Doe een gratis aanvraag en kom in contact met een freelancer. Of ga aan de slag als freelancer en kom in contact met nieuwe cliënten.