Hoge werkdruk in de zorg zorgelijk

Enquête Arbeidsomstandigheden:
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO blijkt, dat werknemers in de zorgsector heel vaak te maken hebben met een hoge werkdruk. Er wordt door hen aangegeven dat zij veel werk moeten doen, vaak extra werkzaamheden moeten verrichten en dat zij daar geen extra tijd voor krijgen. Of dat zij hun werk extra snel moeten doen.

Daar komt dan bij dat er geen ruimte is om het werk en de tijdschema’s zelf in te delen. Dit gebrek aan autonomie in het werk kan ook een behoorlijke stressfactor zijn.
Het betreft werknemers in de gezondheids- verzorgings- en welzijnssector. Zij werken in ziekenhuizen, zorginstellingen, geestelijke gezondheidszorg en bij huisartsenpraktijken, maar ook in de thuiszorg en kinderopvangcentra. 1,2 Miljoen mensen werken in deze sector in Nederland, ongeveer 80% van hen is vrouw.

Emotioneel veeleisend
Behalve de hoge werkdruk en de zeer beperkte autonomie die beide al een groot risico vormen voor het welzijn van de werknemers, spreekt ook een groot deel van hen uit dat het werk emotioneel veel van hen vraagt. Twee keer zoveel mensen als in andere sectoren geven dit aan in de enquête.

Meer over de zorg? Over vacatures in de zorg bekijken? Neem een kijkje op Emasa.

Je las een blog artikel van FSP.

Heeft u vragen? Contact opnemen mag altijd

Wat u ook kunt doen, is doorklikken naar andere artikelen, zoals:

Wil je direct aan de slag?

Doe een gratis aanvraag en kom in contact met een freelancer. Of ga aan de slag als freelancer en kom in contact met nieuwe cliënten.