Hoogopgeleide werknemers hoogste kans op burn-out

Van de werkende hoogopgeleide werknemers heeft een op de tien meer kans op een burn-out. Nederlands onderzoek stemt in met deze conclusie dat is naar voren gekomen uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. 

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd uit een onderzoek dat gedaan is onder ruim zeventigduizend werkende Nederlanders. Het fenomeen burn-out is hierin grondig onderzocht.

Dit ook juist doordat een burn-out een toenemend verschijnsel is onder de werkende Nederlanders. Er wordt soms zelfs al over een burn-out generatie gesproken. Hieronder komt onder andere naar voren welke doelgroepen een vergoot risico lopen op een burn-out.

Risicodoelgroep
Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat voornamelijk vrouwen een vergroot risico lopen op het krijgen van een burn-out. Daarnaast is ook gebleken dat de jongere generatie die werken en jonger zijn dan 36 jaar behoort tot de risicodoelgroep met vergrootte kans om uitgeblust te raken. Dit is ook niet zo raar want we leven in een generatie waar we van alles tegelijk steeds meer en beter willen doen. Dus naast een veeleisende en drukke baan is het ook nog belangrijk om een sociaal leven met een gezin en relatie, vrienden en sportieve activiteiten te hebben.

Verschillende branches
Een burn-out is een psychische aandoening die samenhangt met verschillende kenmerken die ontstaan door werk. Zo zijn stress en gebrek aan erkenning op het werk de twee belangrijkste kenmerken, maar ook een hoge werkdruk speelt een grote rol. Hierin is het soort werk en de branche waarin mensen werken een belangrijke factor. Er zijn branches waar het risico op een burn-out groter is als in andere branches. Zoals bijvoorbeeld in de horeca, administratie, het onderwijs, de journalistiek en marketing en communicatie. Daarbij hebben de groep werknemers die een flexibel contract hebben ook een vergroot risico.

Verschil in salaris
Het onderzoek toont tegelijk aan dat het salaris van 41,5 procent van de vrouwen is afgenomen. Integendeel van de vrouwen zagen 58,1 procent van de mannen hun salaris juist toenemen. Daardoor verdienen vrouwen over het algemeen minder dan mannen. Ondanks dat zijn vrouwen meer te spreken over het salaris dat ze verdienen dan mannen. Dit zou komen doordat mannen de primaire arbeidsvoorwaarden het voornaamste onderdeel aan hun werk vinden, dat stelt onderzoeker Garikaj van Weydom bij Intermediair. Vrouwen vinden het belangrijker dat er een goede balans is tussen werk en privé.

Je las een blog artikel van FSP.

Heeft u vragen? Contact opnemen mag altijd

Wat u ook kunt doen, is doorklikken naar andere artikelen, zoals:

Wil je direct aan de slag?

Doe een gratis aanvraag en kom in contact met een freelancer. Of ga aan de slag als freelancer en kom in contact met nieuwe cliënten.