Laat jij als ZZP’r ook duizenden euro’s aan belastingvoordeel passeren?

ZZP’ers maken amper van belastingvoordeel waar ze recht op hebben:
ZZP’ers gebruiken onvoldoende de fiscale regeling van het belastingvoordeel die het sparen voor pensioen aanlokkelijk maakt. De zelfstandige ondernemers laten daardoor ongemerkt duizenden euro’s aan belastingvoordeel passeren. Dit komt naar voren uit het onderzoek dat is gedaan door Gfk die de opdracht heeft gekregen van Allianz en BrightPensioen.

Onbekend met belastingvoordeel
Volgens dit onderzoek van Gfk behoor je tot de meerderheid die onbekend is met de belastingvoordelen voor ZZP’ers. Er is gebleken dat ongeveer 63 procent van deze zelfstandige ondernemers niet of nauwelijks een idee heeft van de verschillende opties om fiscaalaantrekkelijk te gaan sparen voor de toekomst. Van de ondervraagde ZZP’ers beoordeeld 91 procent zelfs het belastingvoordeel door gebruik te maken van de fiscale jaarruimte veel geringer in, dat zijn de resultaten uit het onderzoek van Gfk. Dit komt neer op dat twee derde van de ondervraagde geen weet heeft van wat fiscale jaarruimte is, hierdoor laten zij een hoop geld liggen. Bij ZZP’er tussen de 25 en 35 jaar is het percentage zelfs 77 procent.

Onbenutte jaarruimte
Om gebruik te maken van het belastingvoordeel hebben ZZP’ers nog een aantal weken om de jaarruimte voor het jaar 2017 te berekenen. Doordat de ZZP’ers onvoldoende kennis hebben van de jaarruimte veronderstelt ruim een derde dat is 35 procent dat de fiscale jaarruimte geldt voor compleet andere zaken, als de verhouding zakelijke/privé-autokilometers of het vaststellen van de hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De ZZP’er die wel goed op de hoogte zijn van wat er met de fiscale jaarruimte bedoeld wordt, heeft geen kennis van de berekenmethode. Daarvan vertrouwt 38 procent van de ondervraagden dit toe aan de accountant. Maak dus op tijd gebruik van deze regeling en benut het belastingvoordeel waar je recht op hebt.

Je las een blog artikel van FSP.

Heeft u vragen? Contact opnemen mag altijd

Wat u ook kunt doen, is doorklikken naar andere artikelen, zoals:

Wil je direct aan de slag?

Doe een gratis aanvraag en kom in contact met een freelancer. Of ga aan de slag als freelancer en kom in contact met nieuwe cliënten.