Verzekeringen voor ZZP’ers

Verzekeringen voor ZZP'ers

Als ZZP’er heb je de pech dat je niet meer wordt beschermd door een werkgever. Alle randzaken dien je zelf te regelen, waaronder verzekeringen. Je loopt namelijk dagelijks risico’s die je niet altijd kunt voorkomen en soms kom je er pas achter wanneer het te laat is.

Het is echter belangrijk om te weten wat je wel moet verzekeren en wat eventueel onnodig is. Het is namelijk niet nodig om altijd alles te verzekeren, dit ligt aan het soort onderneming en het beroep dat je uitoefent. Het is echter een noodzaak om enkele verzekeringen af te sluiten. Onder andere omdat verzekeringen die je privé hebt afgesloten geen enkele dekking geven voor het werk dat je uitvoert als ZZP’er. Dus nee, je rechtsbijstandsverzekering voor het gezin zal je niet helpen als zelfstandige.

In dit artikelen nemen we enkele belangrijke verzekeringen voor ZZP’ers door.

Inhoudsopgave:

Aansprakelijkheidsverzekering
Beroepsaansprakelijkheid
Rechtsbijstand
Arbeidsongeschiktheid
Inventaris / Voorraad
Bedrijfsstagnatie
Gebouwen

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Als zelfstandige kan het zijn dat je schade toebrengt aan derden of goederen van derden. Een AVB (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven) dekt de schade die aan personen of goederen / zaken van hen is toegebracht. Over het algemeen dekt de AVB alleen materiële risico’s af. Een goede aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven vind je hier. De aansprakelijkheidsverzekering die je als particulier hebt afgesloten sluit zakelijk aangegane risico’s geheel uit. De AVB is voor de meeste zelfstandige dan ook één van de belangrijkste verzekeringen om af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheid

Voor sommige ZZP’ers in bepaalde branches is het risico hoger dat zij naast materiële schade ook vermogensschade kunnen veroorzaken. Zoals een advocaat of een boekhouder die een verkeerde aangifte doet. Opdrachtgevers stellen adviseurs vaak geheel aansprakelijk voor de gegeven adviezen, mochten deze schade veroorzaken. De hoogte van de premie voor beroepsaansprakelijkheid is geheel afhankelijk van het soort beroep dat je uitoefent als zelfstandige en de grootte van een onderneming.

Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandverzekering dekt kosten voor eventuele juridische bijstand. De RVB (rechtsbijstand voor bedrijven) dekt dus ook de kosten die een ZZP’er maakt, als zelfstandige zal je particuliere rechtsbijstand geen kosten dekken. Het belang van een rechtsbijstand is vaak afhankelijk van je beroep en/of de diensten of producten die je levert.

Bij zakelijke conflicten is het handig een RVB achter de hand te hebben, maar ook als je bijvoorbeeld een dienst of product levert waarvoor de klant weigert te betalen of je aansprakelijk stelt voor schade. Je bent dan genoodzaakt een advocaat in te schakelen, die niet goedkoop zijn. De RVB voorkomt te hoge juridische kosten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zelfstandige ondernemer ben je helaas niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Je hebt als zieke ZZP’er geen recht op ziekengeld waardoor het inkomen voor veel zelfstandige geheel wegvalt. Het enige wat een ZZP’er dan kan doen is een bijstandsuitkering aanvragen (dus geen WW- uitkering). Een vrij groot risico dus.

Hierbij kan de arbeidsongeschiktheidsverzekering een oplossing bieden. De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een vangnet bij langere perioden van ziek zijn. De premie die je moet betalen is afhankelijk van je leeftijd, het verzekerde bedrag en of je wel of niet een eigen risico wilt dragen. Van basisverzekeringen tot complete arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn beschikbaar op de Nederlandse markt. Zo kun je enkele risico’s uitsluiten mocht je beslissen als ZZP’er door te willen gaan.

Inventaris / Voorraad

Het verzekeren van je inventaris of eventuele voorraden die je achter de hand hebt is voor iedere ZZP’er onmisbaar. Mocht er een brand ontstaan, wateroverlast of misschien een flinke storm die onherstelbare schade aanricht dan ben je in ieder geval verzekerd hiertegen.

Bedrijfsstagnatie

Bedrijfsstagnatie kan ontstaan door een inbraak, een aanrijding of natuurschade die er allen voor kunnen zorgen dat je inkomsten misloopt. Met een bedrijfsstagnatieverzekering kan je gemakkelijk deze risico’s afdekken. Je verzekert je voor vermindering van brutowinst wanneer de onderneming (gedeeltelijk) stil komt te liggen door onvoorziene toestanden. Bij schade die wordt opgelopen keert de verzekeraar een schadevergoeding uit tijdens deze periode.

Gebouwen

Als je een bedrijf aan huis start is deze verzekering niet relevant. Maar als je als zelfstandige van plan bent een bedrijfsruimte te huren / kopen kunnen er vervelende situaties ontstaan die zo een beetje iedere ondernemer kan overkomen. Het is echter mogelijk je te verzekeren tegen eventuele schade aan kantoor of werkruimte.

Je las een blog artikel van FSP.

Heeft u vragen? Contact opnemen mag altijd

Wat u ook kunt doen, is doorklikken naar andere artikelen, zoals:

Wil je direct aan de slag?

Doe een gratis aanvraag en kom in contact met een freelancer. Of ga aan de slag als freelancer en kom in contact met nieuwe cliënten.