Heb jij je zaken op orde als zzp-er?

Ben jij een zelfstandige zonder personeel (zzp-er) en vraag jij je af hoe je ervoor staat in verhouding tot andere zzp-ers op het gebied van hun financiële situatie, klanten, verzekeringen, pensioenopbouw en het gebruik van sociale media? De resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid van het CBS en TNO zijn weer bekend. Deze enquête is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en uitgevoerd onder zesduizend zzp-ers. Aan de hand daarvan kwamen vijf vragen die jij jezelf kunt stellen als zzp-er.

1. Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is te duur. Die verzekeringsmaatschappijen keren toch nooit iets uit. Ben jij zzp-er en herken je jezelf in deze argumenten? Of heb jij al een arbeidsongeschiktheidsverzekering? In dat laatste geval ben je in de minderheid. 80% van de zelfstandigen hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, 70% van hen vindt het te duur. Bijna de helft heeft geen verzekering afgesloten omdat zijzelf en/of de partner het risico draagt. Je moet hier wel een goede berekening van maken. Het is het waard om diverse verzekeringen met elkaar te vergelijken. Mocht je onverwachts arbeidsongeschikt raken dan zal je jezelf hier dankbaar voor zijn.

2. Ben ik al bezig met het opbouwen van een pensioen?

Een kwart van de zzp-ers is nog niet met hun pensioen bezig. Wil jij wel een pensioen opbouwen, dan kun je kiezen voor de populairste optie: sparen of beleggen. Wat je ook kunt doen is investeren in je eigen woning zodat je later minder lasten hebt of geld overhoudt bij verkoop en in de toekomst eventueel de overwaarde kunt laten verzilveren, net als iets meer dan eenderde van de zzp-ers. Ten slotte kun je kiezen om je aan te sluiten bij een pensioenfonds, zoals iets minder dan eenderde van de zzp-ers die bezig zijn met hun pensioen.

3. Ben ik tevreden over mijn financiële situatie?

Ben jij tevreden over je financiële situatie, zoals bijna de helft van de zzp-ers? Of behoor je tot ongeveer eenderde die deze matig tot slecht beoordeeld? Bekijk of je misschien toch in aanmerking kunt komen voor een lening of krediet. Er is immers van alles mogelijk, van crowdfunding tot Qredits en Risico- en durfkapitaal. Misschien moet je je ondernemingsplan herschrijven. Heb je het idee dat je geld laat liggen? Online zijn handige hulpmiddelen te downloaden om je financiën op orde te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld voorbeeldfacturen downloaden, een online cursus boekhouding doen (gratis of betaald) of de fiscale aftrekposten opzoeken.

4. Hoe groot is mijn klantenbestand?

Veel zzp-ers hebben geen groot klantenbestand. Hoewel het vooral in de landbouw voorkomt dat zzp-ers slechts afhankelijk zijn van één klant, komt het vaker voor dat zzp-ers voor meer dan de helft afhankelijk zijn van één van hun klanten (bij ongeveer 1 op de 10 zzp-ers) en zijn tweederde van de zzp-ers voor iets minder dan de helft afhankelijk van één klant. Als je het erg druk hebt, heb je misschien geen tijd om verder te kijken naar het werven van nieuwe klanten, dit is begrijpelijk. Toch is het belangrijk om je netwerk wel alvast wat uit te breiden.

5. Hoe actief ben ik op social media?

Dat brengt ons ook weer naar de laatste vraag: hoe actief ben jij op social media? Ongeacht wat je misschien zou verwachten gebruikt slechts een kwart van de zzp-ers sociale media. Websites waar zzp-ers zich bij aan kunnen sluiten om opdrachten te werven of te ontvangen zoals Werkspot.nl en Freelancer.nl worden nog bijna niet gebruikt. Misschien heb je als zzp-er meer vertrouwen in je eigen website, maar dan kan het alsnog handig zijn om op een aantal sites aanwezig te zijn om je zichtbaarheid te vergroten en snel nieuwe klanten binnen te halen.

Je las een blog artikel van FSP.

Heeft u vragen? Contact opnemen mag altijd

Wat u ook kunt doen, is doorklikken naar andere artikelen, zoals:

Wil je direct aan de slag?

Doe een gratis aanvraag en kom in contact met een freelancer. Of ga aan de slag als freelancer en kom in contact met nieuwe cliënten.