Volledige uitbetaling vakantie-uren ook bij ontslag zieke werknemer. De Centrale Raad van Beroep heeft zich uitgelaten over de vraag of de niet opgenomen vakantie-uren van een zieke werknemer bij ontslag ook volledig uitbetaald dienen te worden. Volgens de uitspraak dienen de niet opgenomen vakantie-uren die 100 procent van het salaris bevatten uitbetaald te worden.
Dit geldt ook als een werknemer vanwege ziekte nog maar enkel 70 procent van zijn loon heeft gekregen. Daarnaast mag een WAO-uitkering niet worden afgehaald van de uitbetaling van de vakantie-uren.
Omstandigheden zaak zieke werknemer
De uitspraak die volgde naar aanleiding van de zaak die een zieke werknemer was begonnen met zijn werkgever. De werknemer ontving namelijk een gedeeltelijke WAO- uitkering van zijn werkgever. Maar de werkgever hoefde vanaf het tweede jaar dat de werknemer ziek was nog maar 70 procent van het loon uit te betalen. Hierbij werd de WAO-uitkering in mindering gebracht op de uitbetaling van het loon.
Uitspraak zaak zieke werknemer
Tijdens het tweede jaar dat de werknemer ziek was ging zijn werkgever intussen failliet, daardoor raakte de werknemer zijn baan kwijt. De uitkeringsinstantie UWV nam na het faillissement de betalingsverplichting van het bedrijf over. Aangezien de werknemer nog een aantal niet opgenomen vakantie-uren open had staan, zou de UWV verplicht zijn om deze alsnog uit te betalen. Echter betaalden zij enkel 70 procent van het loon uit van de werknemer voor de niet opgenomen vakantie-uren. Daarbij werd de WAO-uitkering op de niet opgenomen uren in mindering gebracht. De werknemer vond dit onterecht.
Verplichte uitbetaling
De Centrale Raad van Beroep was het met de werknemer eens. Met als uitgangspunt de Europese regels zou bij de afloop van het dienstverband een werkgever 100 procent van de openstaande vakantie-uren moeten uitbetalen, zelfs als de werknemer ziek is. Vandaar dat de UWV verplicht is om dit alsnog te doen. Doordat de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep bepalend is, kunnen de partijen verder niet meer in hoger beroep gaan.