Zelfstandigen Zonder Personeel, kortweg ZZP’ers en freelancers maken een steeds groter aandeel uit van de arbeidsmarkt. Ook in de zorgsector kan je inmiddels redelijk gemakkelijk aan de slag als ZZP’er. De overheid heeft de voorwaarden per 2015 zodanig aangepast, dat het aantrekkelijker is om je als Zelfstandige Zonder Personeel op de zorg-arbeidsmarkt te begeven. Zeker als je een aantoonbare ervaring hebt opgebouwd, is het voor zorginstellingen interessant om jouw als zelfstandige in te huren voor het verlenen van zorgtaken.
Ondernemer in plaats van werknemer
Wat je daarbij wel degelijk moet realiseren is dat je voortaan niet meer als werknemer moet denken, maar als ondernemer. Als zelfstandige ben je aansprakelijk voor alles betreffende je handelen.
Je moet zelf zorgen voor je financiën, belastingen, verzekeringen en aansprakelijkheid. Maar ook je klantenbestand moet je zelf opbouwen en onderhouden. Je werkt voortaan immers voor eigen rekening en eigen risico.
Zorgverlening is je passie
Ben je het beu om als werknemer afhankelijk te zijn van beleidswisselingen, wisselende diensten en andere randzaken die je het verlenen van zorg steeds lastiger maken? Je passie ligt immers bij zorgverlening, dat beschouw je als je kerntaak. Bij het mensen beter maken of in elk geval zorgen dat ze het zo goed mogelijk hebben. Dan kan jij je als zorgverlener verhuren aan zorginstelling. Denk daarbij aan zorginstellingen als ziekenhuizen, bejaardentehuizen en zorgcentra.
Als zelfstandig ondernemer de zorgmarkt op
Als jij je als freelancer op de zorgmarkt wilt begeven, dan zijn er diverse instanties en hulpmiddelen die je op weg helpen met je eerste stappen als zelfstandig ondernemer. Voor de hand liggende instanties, zoals de Kamer van Koophandel bieden je ondersteuning als het gaat om de standaard handelingen als ZZP’er. Dan moet je denken aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar ook aan het op weg helpen met belastingzaken en het adviseren in welke verzekeringen je het beste kan afsluiten.
Websites die zorgen dat je beslagen ten ijs komt
Maar je wilt als zorgverlener natuurlijk ook informatie over jouw specifieke zorgmarkt. Wat zijn gangbare tarieven? Hoe bouw je een klantenbestand op? Zo heb je waarschijnlijk nog talloze vragen op specifiek zorgmarkt gebied. Dan is er een flink aantal websites die je vanuit de zorg insteek van dienst kunnen zijn. Je moet dan denken aan praktische zaken als hoe je vindbaar bent voor opdrachtgevers als zorg ondernemer en wat ervaringen van collega ZZP’ers zijn.
Werken als freelancer in de zorg
Zodra je als ervaren zorgverlener je op de zorgmarkt begeeft, zal je merken dat er veel bemiddelingsbureaus zijn die je aan potentieel werk kunnen helpen. Wel zo prettig, want uiteindelijk ben je toch en vooral zorgverlener, en kan je bij typische ondernemers taken alle hulp gebruiken van ervaringsdeskundigen. Dat verhoogt niet alleen jouw effectiviteit.
Bemiddelingsbureaus selecteren op specifieke kwaliteiten
De bemiddelingsbureaus, overal te vinden op het internet, maken voor hun opdrachtgevers selecties in hun aanbod. Zij weten precies waarnaar een opdrachtgever op zoek is, en zoeken daar specifieke kwaliteiten bij.
Als zelfstandig zorg ondernemer is de kans dus erg groot dat je te werken komt in een omgeving waar jouw kwaliteiten optimaal tot hun recht komen.
Werken in teamverband zo lang de opdracht duurt
Veel zorgprojecten worden door de opdrachtgevers op de zorgmarkt als opdrachten voor bepaalde tijd aangeboden. De opdrachtgevers laten de recruiters van de bemiddelingsbureaus teams samen stellen van zorgverleners met specifieke kwaliteiten, die vaak complementair aan elkaar zijn. Je werkt als freelance zorgverlener dan gewoon in een team, net zoals in je oude situatie als werknemer. Maar nu wordt je in elk geval ingehuurd op basis van je specifieke vaardigheden.
Administratieve rompslomp achter de rug
Wat je wel zal ervaren is dat je veel minder met administratieve en bureaucratische handelingen te maken krijgt. Je ben immers ingehuurd als verzorgende, niet als administrateur. Je werkt spitst zich over het algemeen dus toe op waar jij als zorgverlener een toegevoegde waarde bent.
Steeds meer particulieren huren zorg in
Je bent wellicht altijd gewend geweest als verpleegkundige op de afdeling van een ziekenhuis te werken. Grote kans dat je als zelfstandig ondernemer in de zorg voor dat soort projecten wordt ingezet. Maar je kan natuurlijk ook de keuze maken voor de particuliere markt. Er duiken steeds meer bemiddelingsbureaus op die op zoek zijn naar zorgverleners die hun zorg aan particulieren verlenen. Die zorgverlening is dikwijls heel erg breed. Je moet daarbij denken aan alle verpleegstershandelingen waar jij bevoegd toe bent, en waar je in eerste instantie voor wordt ingehuurd. Maar ook de meer sociale verzorging komt aan de orde.
Eten koken
In het geval van particuliere zorg vragers, is bijvoorbeeld eenzaamheid een aandachtspunt. De zorg behoevende vind het belangrijk dat jij zorg verleent waar dat nodig is, maar is ook blij wanneer jij helpt met eten koken. Of eens een keer meegaat met boodschappen doen.