De laatste jaren kiezen steeds meer mensen er voor om als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) te gaan werken. Het grote voordeel hiervan is dat je de tijd volledig zelf in kan richten. Daarnaast kun je ook in redelijke mate zelf kiezen welke opdrachten je uit wilt voeren. Op die manier doe je werk wat je zelf echt leuk vindt om te doen. Dit vergroot het werkplezier. Ook in de horeca komen er steeds meer zzp’ers bij. Waar moet je allemaal op letten als je ZZP’er wilt worden in de horeca?
Inhoudsopgave:
Soorten Contracten
Zekerheidspakket horeca
Freelance horeca personeel
Freelance horeca opdrachten
Verschillende soorten contracten
Behalve mensen met een parttime of fulltime contract in de horeca, komen daar naast meer seizoens- en vakantiekrachten ook steeds meer zzp’ers bij. Deze zzp’ers hebben verschillende contracten, voor onbepaalde of bepaalde tijd. Ook zijn er een aantal zzp’ers die als oproepkracht werken.
Een contract die voor bepaalde tijd is opgesteld kan wel variëren in tijd, van een paar maanden tot maximaal drie jaar (36 maanden). Van te voren is het voor jouw als zzp’er dus duidelijk hoe lang je wordt ingehuurd door de opdrachtgever. Naast de duur van het contract dat je aangaat, moet er ook een begin- en einddatum op het contract staan. Ook dit maakt de overeenkomst duidelijker zodat van te voren duidelijk is waar je aan toe bent. Doordat er een einddatum op het contract aanwezig is, betekent dit ook dat opzeggen niet nodig is. Dit geldt voor beide partijen. Van te voren is namelijk al helder op welke dag het contract afloopt, het is dan niet nodig om hiervoor nog een opzegtermijn voor vast te stellen.
Wel moet de opdrachtgever van te voren de zzp’er inlichten over het al dan niet verlengen van het contract. De opdrachtgever dient jou als zzp’er minstens een maand voordat het contract afloopt duidelijkheid te geven of het contract wordt verlengd. Dit geldt alleen voor contracten voor bepaalde tijd die voor langer dan zes maanden zijn aangegaan. Wanneer een opdrachtgever je niet tijdig op de hoogte stelt, betekent dit niet automatisch dat het contract dan verlengd wordt. Het contract was in aangegaan loopt dan nog steeds af op de einddatum die is overeen gekomen.
Wil de opdrachtgever echter wel door met de zzp’er, maar is dit niet een maand van te voren aangegeven, dan kost dit de opdrachtgever een maandsalaris. In andere gevallen is de vergoeding naar rato, bijvoorbeeld als de opdrachtgever twee weken te laat is, dan kost het de opdrachtgever dus het salaris wat je in die twee weken zou verdienen.
Ook kun je als zzp’er een contract voor onbepaalde tijd aangaan met de opdrachtgever. Bij een dergelijk contract wordt van te voren geen einddatum bepaald. Als één van de partijen het contract wilt beëindigen is er wel sprake van een opzegtermijn. Dit om beide partijen de kans te geven hier op in te kunnen spelen.
Ook een contract op basis van oproepen is een vorm die veel voorkomt in de horeca. Bij deze vorm van een contract staat van te voren niet vast op welke dagen en welke tijden je kunt werken. Vaak wordt een dergelijk contract aangegaan om bijvoorbeeld de seizoenpieken op te kunnen vullen of als een collega verhinderd is om te komen werken. Doordat van te voren niet vast staat hoeveel en wanneer je kunt komen werken is er bij een oproepcontract dan ook geen sprake van een vast loon. Je wordt betaald naar het aantal uur dat je hebt gewerkt.
Er zijn een tweetal vormen van contracten voor oproepkrachten te onderscheiden. Zo is er het nul-urencontract en het min-maxcontract. Bij het nul-urencontract zijn er geen afspraken gemaakt over het aantal uren dat je kunt komen werken binnen een bepaalde tijd. Wel is het zo dat als je opgeroepen wordt, je verplicht bent om ook te komen. Dit betekent dat er sprake is van een doorlopende arbeidsovereenkomst. Bij dit nul-urencontract wordt je alleen voor de gewerkte uren betaald.
Het min-maxcontract is verschillende van een nul-urencontract. Hierbij wordt namelijk wel een minimaal of maximaal aantal uren van te voren vastgesteld. Dit kan per week of per maand zijn. Door deze bepaling vooraf is de opdrachtgever dan ook verplicht je te betalen voor het minimum aantal uren dat is vastgesteld. Zelfs wanneer je niet aan het minimum aantal uren komt. Wel betekent dit contract dat je ook verplicht om het bepaald aantal uren te komen werken.
Zekerheidspakket Horeca
Als zzp’er in de horeca is het niet altijd mogelijk om je overal tegen te verzekeren of jezelf bij aan te sluiten. Vaak is dit veel te duur en in sommige gevallen ook niet nodig. Daarnaast ben je als zzp’er ook niet altijd in de positie om uitgebreid onderzoek te doen naar de beste verzekeringen of keuringen die moeten worden verricht. Om als zzp’er toch goed je werk te kunnen doen is er een zogenoemd zekerheidspakket voor de horeca opgesteld. Zo kun je toch na onvoorziene tegenslagen gewoon je werk voortzetten. Ook word je door het zekerheidspakket beschermd bij bijvoorbeeld een juridisch conflict of een brand in je zaak. Allerlei risico’s worden door dit zekerheidspakket gedekt.
Enkele voordelen van dit zekerheidspakket zijn onder andere dat de dekking op elkaar wordt afgesteld. Hierdoor betaal je dus niet twee keer voor dezelfde soort dekking. Ook kun je geheel naar eigen wens bepalen wat je wel of niet wilt verzekeren. Ook krijg je de vrijheid om zelf het eigen risico te bepalen voor het gehele pakket. Daarnaast krijg je bij het kiezen van twee verzekeringen al pakket korting en is de verzekering dagelijks op te zeggen.
Het samenstellen van je verzekeringspakket is ook heel flexibel. Zo kun je onder andere iedere verzekering aanpassen en van informatie voorzien. Daarnaast is het pakket natuurlijk volledig op je eigen situatie af te stellen door de flexibiliteit. Ook kun je later, nadat je het zekerheidspakket hebt afgesloten, er altijd nog voor kiezen om zaken aan te vullen, te wijzigen of bij te verzekeren.
Het zekerheidspakket voor de horeca beschikt over een groot aantal verzekeringen. Hieronder vallen uiteraard de gebruikelijke verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekeringen en bedrijfsschadeverzekeringen. Ook kun je een autoverzekering afsluiten of een computerverzekering. Uiteraard is er ook de mogelijkheid een inventarisverzekering af te sluiten in het pakket. Zelfs het geld dat binnen je bedrijf of tijdens het vervoer aanwezig is kan worden verzekerd. Op die manier kun je zelf geheel je eigen pakket samenstellen als zzp’er in de horeca. Hierdoor kun je je weer gewoon met je werk bezig houden en ben je er van verzekerd dat er altijd een goede oplossing is wanneer je schade hebt opgelopen.
Freelance horeca personeel
Als zzp’er in de horeca ben je niet altijd verzekerd van projecten. Daarnaast is ook de grootte van iedere opdracht weer verschillend. Wellicht kun je de opdrachten in de meeste gevallen in je eentje aan. Echter is dit niet altijd het geval. Voor deze opdrachten is het handig om te beschikken over personeel dat flexibel voor je bedrijf is in te zetten. Het is in de meeste gevallen dan ook niet rendabel om echt iemand in dienst te nemen als zzp’er. Daarnaast ben je dan geen zelfstandige zonder personeel meer. Om dit probleem op te vangen kun je als zzp’er op zoek gaan naar freelance horeca personeel. Deze freelancers kun je naar eigen inzicht oproepen en betaal je alleen naar de gewerkte uren.
Er zijn een behoorlijk aantal plaatsen waar freelance horeca personeel zich verzamelt. Het is hier eenvoudig om goed personeel te vinden die je voor een enkele opdracht in kunt schakelen. Op die manier ben je zelf nog zeer flexibel, maar kun je toch grotere opdrachten aannemen die je in je eentje niet aan zou kunnen. Doordat het freelance personeel ook van een bepaald niveau is, kun je toch de kwaliteit leveren waar je voor staat.
Freelance horeca opdrachten
Er zijn een behoorlijk aantal zzp’ers actief in de horeca. Deze zelfstandigen zonder personeel beschikken niet over grote budgetten om vast personeel aan te nemen. Daarnaast zijn ze ook niet altijd verzekerd van genoeg nieuwe of grote opdrachten. Een zzp’ers is dus gebaat bij flexibiliteit. Deze flexibiliteit kun je behouden door het plaatsen van een freelance opdracht wanneer je extra personeel nodig hebt.
Dit kan bijvoorbeeld om een opdracht aan te nemen die niet helemaal in je vakgebied of specialisatie ligt of het aannemen van een grotere opdracht die je als zzp’er niet alleen kunt uitvoeren. Je kunt hierop besluiten een freelancer opdracht te plaatsen, waarbij je bijvoorbeeld naar een kok zoekt die een specifiek gerecht kan bereiden of naar goed bedienend personeel die je helpt bij de bediening van de gasten.