ZZP’er staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Het begrip kan op verschillende manieren uit worden gelegd. Wat is een ZPP’er nu eigenlijk? Het gaat over een zelfstandige ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Voordat er bepaald kan worden of iemand een ondernemer is, moet er voldaan worden aan een aantal criteria. Deze criteria worden ook door de Belastingdienst gehanteerd rondom de inkomstenbelasting. Het gaat om te beginnen over:
- De zelfstandigheid bij de inrichting van de eigen werkzaamheden en het uitvoeren daarvan. Als je een eigen onderneming hebt is het belangrijk dat je je werkzaamheden kunt plannen en zelfstandig kunt werken. Je krijgt werk binnen, dit plan je in en dit voer je zelfstandig uit.
- Het houdt in het voor eigen rekening en risico verrichten van werkzaamheden. Je gaat een bedrijf beginnen en het startpunt ligt bij jou. Je gaat zelf aan de slag en er niemand anders waar je op terug kunt vallen. Je bent namelijk zelf de baas van de onderneming en daar dien je ook de zorg voor te dragen.
- Het gericht zijn op het maken van winst. Je wilt als ondernemer winst maken, je werkt niet voor de baas maar voor jezelf en je hebt ook vaste lasten e.d. die betaald dienen te worden en daarvoor zijn inkomsten nodig.
- Bekendmaking van het ondernemerschap.
- Het streven naar meerdere opdrachtgevers. Je wilt als ondernemer groeien en je werkt niet met één partij samen, je streeft naar meerdere opdrachtgevers. Het is een te groot risico om maar één opdrachtgever te hebben, want als deze partij wegvalt wat doe je dan? Werk daarom samen met meerdere opdrachtgevers om het risico zo gering mogelijk te houden.
ZZP en eenmanszaak
Bij een eenmanszaak gaat het over een rechtsvorm waarin een ZZP’er kan ondernemen. Maar je kunt ook ZZP’er zijn in een besloten vennootschap of in een vennootschap onder firma. Met de naam ZZP wordt er alleen aangegeven, dat je geen personeel in dienst hebt.
ZZP en belastingen
Als ZZP’er is het belangrijk dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De Belastingdienst zal kijken of dat je ZZP’er bent en welke belastingen er voor je gelden. Het kan zijn dat de Belastingdienst er anders tegenaan kijkt of dat je wel of geen zelfstandig ondernemer bent. Zorg er daarom voor dat van tevoren duidelijk is dat je zelfstandig ondernemer bent en neem desnoods contact op met de Belastingdienst om kort te sluiten wat zij hier onder verstaan en of dat zij jou ook als een zelfstandig ondernemer zien.
VAR verklaring
VAR staat voor verklaring arbeidsrelatie. Met deze verklaring geeft de Belastingdienst van tevoren duidelijk aan of ze je zien als een ondernemer, een werknemer of iets wat zich daar tussenin bevindt. Het is fijn om een Var in je bezit te hebben, ook voor je opdrachtgevers. Zij willen namelijk graag weten dat ze ook echt een zelfstandig ondernemer inhuren.
Waar kijkt de Belastingdienst naar bij een zelfstandig ondernemer?
De Belastingdienst kijkt naar een aantal zaken om vast te stellen of je een zelfstandig ondernemer bent of niet. Er wordt onder andere gekeken naar hoeveel opdrachtgevers je hebt. Je werkt namelijk als zelfstandig ondernemer meestal samen met meerdere opdrachtgevers. Hoe de Belastingdienst dit zal beoordelen, hangt ook af van je persoonlijke situatie. Er wordt ook gekeken binnen welke branche je werkzaam bent en of je voldoet aan de andere criteria van de zelfstandig ondernemer.
Inschrijven Kamer van Koophandel
Een zelfstandig ondernemer dient zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens dien je je ook aan te melden bij de Belastingdienst. Als je je in gaat schrijven bij de KvK dan regelt zij meteen het aanmelden bij de Belastingdienst. Je kiest in het handelsregisters voor een bepaalde rechtsvorm, dat komt omdat ZZP geen aparte rechtsvorm is. Meestal wordt er hierbij gekozen voor een eenmanszaak of een BV.
Freelancer
De naam freelancer wordt ook vaak gebruikt voor een zelfstandige zonder personeel. Er zijn steeds meer mensen die zich inschrijven als zelfstandig ondernemer. Mensen willen eigen werktijden kunnen plannen, flexibel kunnen werken en vaak werk en gezin met elkaar kunnen combineren. Dit vraagt een grote verantwoordelijkheid, je hebt namelijk wel een grote last omdat je werk binnen moet halen, moet plannen en uit moet voeren. Als je deze verantwoordelijkheid aan kunt, dan kan zelfstandig ondernemer wellicht wat voor je zijn. Het is belangrijk dat je voortdurend gaat werken aan samenwerkingen en reclame maakt voor je eigen diensten en/of producten. Je hebt contact met meerdere opdrachtgevers, zodat je niet van één partij afhankelijk bent als het over opdrachten en inkomsten gaat. Neem daarom de tijd om te ontdekken wat de belangrijkste vaardigheden zijn waarover je als zelfstandig ondernemer dient te beschikken, onder ander:
– Verantwoordelijkheid nemen
– Doorzettingsvermogen
– Jezelf presenteren bij bedrijven
– Continu op zoek zijn naar nieuwe opdrachten
– Plannen
Waar moet je aan denken als zelfstandig ondernemer?
Ieder kwartaal dien je als zelfstandig ondernemer de BTW aangifte in orde te maken (als je BTW plichtig bent). Het is belangrijk dat je iedere maand je financiën op orde hebt, je facturen hebt verzonden en de betalingen gaat controleren. Dit kost ook enige tijd en moeite en daarvoor kun je altijd een boekhouder in de arm nemen, die je hierin gaat helpen of die deze taak helemaal van je overneemt. Als je dit uit gaat besteden dan kun je je als zelfstandig ondernemer richten op het binnen halen van nieuwe klanten en het uitvoeren van opdrachten. Zorg er voor dat je gaat doen waar je goed in bent, er zijn altijd zaken die je uit kunt besteden en die kosten geld. Dit kun je echter weer snel terug verdienen als je in de tussentijd zelf